Persze, íme egy egyedi leírás a prosciutto pizzáról: Képzelj el egy ropogós, aranybarnára sült pizzatésztát, amelynek szélein egy kicsit megpirultak a falatok. A pizza alapját egy gazdag, fűszeres paradicsomszósz borítja, amely tele van friss bazsalikomm

A prosciutto pizza elkészítéséhez először a tésztát készítjük el.

A vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük.

Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.

Amikor a tészta elkészült, óvatosan egy nyújtódeszkára helyezzük. Háromszor félbehajtjuk, hogy egy nagyobb gömböt formáljunk belőle. Ezt követően visszahelyezzük a tálba, megkenjük a megmaradt olívaolajjal, majd letakarva 30 percig pihenni hagyjuk, hogy szépen megkeljen.

Amikor elérkezik a kelesztési idő vége, a tésztából hat egyforma méretű bucit formázunk. Ezután egy rétesliszttel finoman meghintett, jól zárható dobozba helyezzük őket, ügyelve arra, hogy 3-4 cm távolság legyen közöttük. A dobozt szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni körülbelül 2 órán át. Ezt követően a buci formákat a hűtőszekrénybe tesszük, ahol 4 órán keresztül hűlnek. (Ez a módszer a leggyorsabb, de a tészta képes akár 12 órás pihenőidőt is elviselni, amit szívesen megköszön.)

A szósz elkészítéséhez a passatát egy tágas keverőtálba öntjük, majd apró darabokra tépkedjük bele a friss bazsalikomleveleket. Ezután csurgatunk a keverékhez egy kis olívaolajat, megsózzuk, és alaposan összedolgozzuk az összes hozzávalót, hogy az ízek harmonikusan összeérjenek.

A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

Kezdjük azzal, hogy a tésztát alaposan megkenjük a gazdag paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a szélekre ne kerüljön belőle, mert különben a tészta nem tud szépen megemelkedni. Ezután egyenletesen elosztunk rajta egy réteg pizza mozzarellát. Használjunk egy enyhén rétesliszttel megszórt lapátot, hogy óvatosan felemeljük a pizzát, és betesszük a már előmelegített sütőbe, amelynek maximális hőmérséklete nálam 300 fok volt. Én pizzakövet használtam a sütéshez, de egy jól előmelegített tepsi is tökéletesen megteszi. Sütjük 4-5 percig, közben néhányszor forgatjuk, hogy mindenhol egyenletes aranybarnára sülhessen. Amint kész, gazdagítjuk a pizzát sonkával, rászórunk egy marék rukkolát, és egy finom olívaolajjal locsoljuk meg. A többi tésztabucit is hasonló módon készítjük el, így minden falat egy igazi ízélményt nyújt!

Related posts