A kávéfogyasztás és a várható élettartam közötti kapcsolat különösen érdekes téma. Számos kutatás alapján arra lehet következtetni, hogy a kávé rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb életkilátásokkal. Az egyik legmeghatározóbb tényező, am

A kávé fogyasztásának időpontja kulcsfontosságú tényező lehet az egészségünkre gyakorolt hatások tekintetében.

Egy új, a European Heart Journal-ban megjelent tanulmány azonban arra világít rá, hogy nem csupán a mennyiség, hanem a fogyasztás időpontja is kulcsfontosságú lehet.

A kutatás élén álló Dr. Lu Qi kiemeli, hogy ez az első olyan tanulmány, amely a kávéfogyasztási szokások időbeli alakulását és azok egészségügyi következményeit tárja fel. A vizsgálat során összesen 40 725 felnőtt adatait elemezték a National Health and Nutrition Examination Survey keretein belül.

A résztvevőket két különböző csoportra kategorizálták:

A közel egy évtizeden át tartó kutatás során 4 295 résztvevő veszítette el az életét, közülük 1 268-an szív- és érrendszeri problémák következtében, míg 934-en daganatos betegségek miatt távoztak.

Az eredmények szerint azok, akik kizárólag reggel fogyasztottak kávét, akik egyáltalán nem ittak kávét. Ezzel szemben azok, akik a nap folyamán folyamatosan kávéztak, nem élveztek hasonló előnyöket.

A pozitív hatás független volt attól, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét fogyasztottak-e, illetve attól is, hogy napi egy csészénél kevesebbet vagy több mint három csészével ittak. Az életkor, a nem, a fizikai aktivitás, az étrend és a krónikus betegségek sem befolyásolták az összefüggést.

A kutatók állítása szerint a kávé hatása szoros összefüggésben áll a biológiai ritmusunkkal. A koffein ugyanis képes befolyásolni a melatonin szintjét, ami kulcsszerepet játszik az alvás és ébrenlét ciklusának szabályozásában. Ha délután vagy este fogyasztunk kávét, az könnyen megzavarhatja az alvást, ami hosszú távon a szív- és érrendszeri problémák, valamint anyagcserezavarok kockázatának fokozódásához vezethet.

A reggeli kávéfogyasztás ezzel szemben nem zavarja az éjszakai regenerációs folyamatokat, sőt, támogathatja az anyagcserét és a súlykontrollt is, ezáltal csökkentve a diabétesz és a szívbetegségek esélyét.

Related posts