Tényleg romlott a tojás, ha a víz felszínén lebeg? - Házipatika Gyakran hallani, hogy a tojás frissességét a vízben való lebegés alapján lehet megítélni. De vajon mennyire megbízható ez a módszer? A lebegő tojás valóban romlott, vagy csak egy egyszerű tr

Sokak által ismert módszer a fogyaszthatóság tesztelésére, hogy a feltörés előtt a tojást egy pohár vagy tál vízbe kell tenni. Ha elmerül, fogyasztható, ha lebeg, megromlott. Vajon mennyiben igazság rejlik a kétségtelenül egyszerű praktikában?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértői rámutattak, hogy a tojásúsztatós teszt nem megbízható módszer a tojások fogyaszthatóságának ellenőrzésére. Ennek megfelelően nem ajánlják ennek a gyakorlatnak az alkalmazását. A Nébih Oktatás összefoglalója szerint a tojások vízben való lebegése pusztán annak következménye, hogy a hűtőben eltöltött idő alatt a légkamrájukba egyre több levegő jut. Ez a teszt tehát csupán a tojás frissességét indikálja, de nem ad információt arról, hogy a tojás belsejében esetlegesen jelenlévő kórokozó baktériumokkal van-e dolgunk.

A Nébih azt tanácsolja, hagyatkozzunk inkább a minőségmegőrzési időre. A mosatlanul tárolt tojások még a héjukon vagy a dobozukon feltüntetett határidőt követően is biztonságosan fogyaszthatók körülbelül két hétig. Arra azonban érdemes gondot fordítani, hogy egyesével törjük fel mindet, szemünkkel és orrunkkal is ellenőrizve, hogy nem találunk-e bennük gyanús, romlásra utaló jeleket. Ezenkívül nem szabad megfeledkezni az alapos hőkezelésről sem fogyasztás előtt.

A tojások tárolására vonatkozóan fontos, hogy hűvös és száraz helyet válasszunk számukra. Ez lehet egy kamra is, de ha már a hűtőbe helyeztük őket, akkor érdemes ott tartani őket a felhasználásig. A tojások mosása nem ajánlott, mivel ez károsíthatja a természetes védőrétegüket, és ezzel növelheti a romlás esélyét. Ha a tojás felülete rendkívül szennyezett, elegendő, ha száraz ronggyal áttöröljük.

Related posts