Tűzforró nyár van, de a paradicsom még mindig nem érik? Nem is sejtjük, mi húzódik a háttérben!

A hőség ellenére a paradicsomunk még mindig zölden ragyog? Sokan nem tudják, hogy a napsütés nem az egyetlen tényező, ami a gyümölcsök pirosodását befolyásolja. Ha a paradicsomunk makacsul ellenáll a színesedésnek, vagy éppen csak sárgulni kezd, itt van néhány tipp, amivel elősegíthetjük a fejlődését.

Augusztus van, a nyári forróság a legjavában tombol, és bár az eső is megáldotta a földet, a kiskertünk paradicsomai makacsul kitartóan zöldellnek. Néhányan csupán egy halvány, erőtlen sárgás árnyalatot öltöttek magukra az utóbbi hetek során. Eközben az internet tele van a leggyönyörűbb képekkel más hobbikertészek terméseiről, ami miatt azt sejtjük, hogy valami félresiklott a mi kertészkedésünkben, hiszen a kedvenc zöldségünk, a paradicsom, még mindig nem érik. Mirkovszki-Lénárt Patrícia kertészmérnök segített nekünk megérteni, mi állhat a háttérben.

- Sokféle paradicsom van, a klasszikus piros fajtákat ültetik a legtöbben. A piros szín a karotin és likopin jelenléte miatt alakul ki, amikor zöld a termés, akkor még a klorofil van jelen a növényben zömében. A likopin az, ami a sok pozitív beltartalmi értéket is adja. Ezek, tehát a színeződés, az érés folyamata függ a fajtajellegtől, de a környezeti és élettani hatásoktól is, tehát az időjárástól, a talaj minőségétől. A mostani hőmérséklet ingadozás, tehát a nagy meleg, majd az esős lehűlés nem kedvez az érési folyamatnak - magyarázta a szakember.

Ha a paradicsom nem érik, az jelezheti, hogy a környezeti hőmérséklet nem ideális: vagy túl forró, vagy éppen ellenkezőleg, túl hideg.

Elmondta, hogy a paradicsom, mint a meleg égövi növények egyik képviselője, legjobban 20-27 Celsius-fok között érzi magát. Amint a hőmérséklet eléri a 30-32 fokot, az élettani folyamatok lassulásnak indulnak, ami a likopin termelésére is hatással van.

Related posts